fbpx

Inspirerende coaching, trajecten en workshops voor impactgedreven en bewuste zinzoekers

BLOG: het belang van proactiviteit in ondernemerschap

Ik heb het in mijn vorige blog (Van reactief naar creatief ondernemen) gehad over de shift die je als ondernemer te maken hebt van reactief over proactief naar creatief leven.
Maar hoe begin je daarmee?
En is proactief leven niet weer een nieuwe vorm van ‘moeten’, met intenties, doelen en actiepunten?

In deze nieuwe blog deel ik graag mijn inzichten en ervaring hierrond.

De zin en onzin van doelen, plannen en SMART actiepunten

Ik heb altijd al een dubbel gevoel gehad bij doelen, plannen, intenties, actiepunten, SMART, enz…
Ik ben overtuigd van het belang van weten waar je naartoe wil, dat uitschrijven en uitspreken en je engageren om er tijd, energie en focus aan te wijden.
Laat dat duidelijk zijn.

Waar ik veel minder (en eigenlijk stilaan niet meer) van overtuigd ben, is dat doelen er zijn om kost wat kost gehaald te worden.
Soms heeft het leven andere plannen met ons en dan is meegaan met de flow het enige zinnige om te doen.

Wat is dan het nut van doelen en intenties formuleren, hoor ik jou vragen?
Voor mij gaat dat vooral over het richten van je aandacht, je energie, je tijd, je focus op het creëren van een toekomst waarin je (nog) meer jezelf zal kunnen zijn en nog meer zal kunnen bijdragen vanuit die ware natuur.

Proactief ondernemen

A good archer is known not by his arrows,
but by his aim.

Thomas Fuller

Wil dat zeggen dat alles eerst helemaal helder moet zijn om proactief te zijn: je WHY, je levensmissie, waar je wil staan binnen 10 jaar? Nee hoor.
Het is net zoals Michelangelo zei:
“Elk blok steen houdt een beeld verborgen en het is de taak van de beeldhouwer om het te ont-dekken.
Maar als zijn hand niet met zijn geest meegaat, zal hij het nooit winnen van het ruwe marmer.”

Helderheid komt in momenten, in een flits van intuïtie, inspiratie en een soort van weten. En dan is het kwestie van voelen, durven, doen, vormgeven, actie ondernemen.
Het is net door kleine stapjes (en soms eens een grote stap) te zetten in de richting van het leven dat beter bij jou past, dat het zich verder ontvouwt, laat zien en laat voelen.
En loopt het niet zoals je gehoopt had? Dan heb je tenminste feedback waardoor je nog beter kan richten de volgende keer. 
Actie komt voort uit momenten van helderheid en helderheid wordt steeds scherper dankzij momenten van actie.

Proactiviteit: in beweging komen en jezelf bevrijden

Voor mij gaat proactiviteit dus vooral over in beweging komen en je bevrijden van wat je daarin tegenhoudt: invoelen wat je volgende stap is (en daarbij het verschil leren herkennen tussen intuïtie en de roep van je comfortzone), hulpbronnen zoeken waar dat nodig is en dan de moed hebben om die stap ook echt te zetten, voorbij de reactieve patronen.

Ik las ooit dat alle moedige stappen doorgaans slechts 3 seconden moed vragen. En als je daar eens bij stilstaat, dan is dat ook echt zo.

We hebben daarbij vooral te leren omgaan met oncomfortabele gevoelens en sensaties. Emotionele maturiteit is wat mij betreft dus essentieel hierin.

Proactief ondernemen

Proactiviteit in het ondernemen

Stel dat je als beginnende ondernemer nog wat zoekende bent.
Je eigenheid, thema’s, unieke waarde en aanbod zijn nog niet helemaal helder.
Je voelt wel dat je – naast je huidige aanbod – iets met groepen te doen hebt, workshops geven bijvoorbeeld.
Dat gevoel kwam naar jou in een moment van inspiratie en helderheid, bijvoorbeeld tijdens een wandeling, meditatie of bij het wakker worden.
Dit is waar de creatieve fase over gaat.

Het zetten van de intentie om een workshop in elkaar te steken, hem in te plannen en het bericht dan de wereld in te sturen zijn proactieve stappen.
Deze bevatten meestal 2 componenten:

  • de technisch-inhoudelijke kant: expertise bijwerken, vaardigheden versterken, ervaring opdoen, oefenen en bijleren
  • mindset en energie: hoe zit het met jouw mindset hierbij; ervaar je nog angsten en blokkades die het jou bemoeilijken; hoe kan je in je kracht gaan staan

De technisch-inhoudelijke kant is meestal doenbaar door er tijd en energie aan te wijden.
Het aspect mindset en energie is doorgaans iets lastiger om mee om te gaan. Je zal daarbij voelen dat er nog reactieve patronen aan jou trekken: twijfel of het wel klopt dat je nu workshops gaat geven, angst voelen om het niet goed genoeg te doen, een stemmetje horen dat zich afvraagt wat jij nog zal kunnen brengen dat anderen niet kunnen, excuses zoeken om er niet aan te moeten beginnen, maar blijven verder ‘perfectioneren’ omdat het te spannend is om te publiceren enzovoort. Je kent ze wel 😉

En toch vind je op een bepaald moment de kracht en moed om die stap te zetten, gewoon omdat ‘het klopt’. Dat is proactiviteit vanuit creativiteit.

Proactief zijn hoef je echt niet alleen te doen! Je kan het trainen dankzij inspirerende anderen in je omgeving (professioneel en privé), je kan gedragen worden door een groep gelijkgestemden of je kan naar een coach/therapeut stappen die de motivatie in jou wat kan aanwakkeren en blokkades kan helpen doorbreken.

En zo verruim je je comfortzone, ontwikkel je stap voor stap je potentieel, creëer je een zaak en aanbod in lijn met jouw natuur en groei je naar een leven en onderneming die echt passen bij wie je in essentie bent en de impact die je wil maken.
Daar ervaar je steeds meer flow, voldoening, betekenis, energie, impact, bijdragen, geluk en verbondenheid.

En daar doen we het toch voor hé.