fbpx

BLOG: de winter in jouw ondernemerschap

De natuurlijke ondernemerscyclus als model voor leven en ondernemen

Wie mij volgt, weet dat ik enorm hou van de wijsheid, magie, inspiratie en energie van de natuur. De natuur vormt echt het hart van mijn praktijk en van alles wat daaruit mag ontstaan.
 
Ik ontwikkelde daarom een tijdje geleden een model om ondernemers mee te begeleiden: de natuurlijke ondernemerscyclus. Hierbij kijk ik naar het ondernemerschap vanuit het cyclische en energetische aspect van alle 4 de seizoenen.
 
Elk seizoen heeft daarbij zijn ondernemersthema’s en specifieke aandachtspunten.
Omdat beelden soms zoveel meer zeggen dat woorden, vroeg ik aan vriendin en illustratrice Nele Lycke van Tekenstudio Nilo om een boom te tekenen in de 4 verschillende seizoenen. 
Ik gaf voor elk seizoen de essentie van de energie en de thema’s mee en zij vertaalde het in 4 krachtige, subtiele en sprekende beelden.

De energie van de winter

De winter is het eerste seizoen van de natuurlijke ondernemerscyclus en wat mij betreft de start, de kern, de essentie van waaruit alles voortkomt en groeit. In de winter wordt alles herleid tot de quasi onveranderlijke kern van wat het is.

Uiterlijk is er rust, innerlijk is er groei.
In de aarde bouwt zich de energie op die in de lente nodig zal zijn voor groei.

De winter is het seizoen van organische groei, waarbij de kracht van vernieuwing en van zuivering op een autonome manier aan het werk is.
Het nodigt ons uit onze aandacht naar binnen te richten, van het actiegerichte creëren naar het meer energetische initiëren.

De winter gaat ook over het ervaren van vertrouwen dat inspiratie vanzelf komt, je ahw ingegeven wordt. Het Latijnse ‘inspirare’ betekent niet voor niets ‘inademen, inblazen’, en spirit betekent geest of ziel. Inspiratie wordt je ingegeven, als je regelmatig rust neemt en je je geest ontvankelijk maakt voor ideeën en helderheid.

Het is daarbij ook belangrijk om regelmatig connectie te maken met het grote plaatje en de bron van waaruit alles mag ontstaan: je WHY en de zinvolle impact die je voor ogen hebt. In de winter is dat het enige tastbare, voelbare, heldere…

Voor onze samenleving die sterk gericht is op presteren, altijd bezig zijn, je nuttig maken en je tijd efficiënt en effectief beheren, is de winter een uitdaging.
Want welke deugd is nu te vinden in verstillen, vertragen en je aandacht naar binnen keren?

The color of springtime is in the flowers; the color of winter is in the imagination.

Terri Guillemets

De winter in jouw ondernemerschap

Ook in het ondernemerschap is dat zo. Een deel van de mensen die ik coach, zijn nog heel sterk naar buiten gericht, op creëren, resultaten, vormen neerzetten, manifesteren.
Ze worden onrustig of voelen zich schuldig als ze wat minder werken, wat minder presteren of ‘nuttig bezig zijn’.
Ze onderschatten het belang van het innerlijke proces nog, van waaruit jouw potentieel zich laat voelen en ontwikkelt, je visie op de toekomst ontstaat, patronen en blokkades uit het verleden opgekuist worden enzomeer.
Het is dus even belangrijk om stil te worden, rust te nemen, te ont-spannen en zo meer verbinding te voelen met je kern, je helderheid, je vertrouwen, je overgave en de organische groei. Het gaat over voelen wie je BENT en waar het ondernemen over gaat in termen van eigenheid en zingeving.

De winter in je ondernemerschap draait voor mij daarom rond het voelen en vinden van je WHY, helderheid krijgen in de thema’s uit je eigen levensverhaal waar je een grote betrokkenheid en een groot hart voor voelt. Het is de reden dat je doorzet, dat je wil groeien en het is de basis waaruit jouw aanbod en jouw impact ontstaan en vorm krijgen.
Het is 
de start van een nieuw jaar vol leven, groei, bijdragen, kruisbestuiving, loslaten en vertrouwen. 

Daarom was natuurcoaching voor mij de missing link en is het plaatje nu compleet. Sinds ik deze manier van coachen toegevoegd heb aan mijn toolbox, voel ik dat dit ook ten volle zijn plek heeft in Trainingshuis En-Vie. Het is intuïtiever, werkt meer met energie en ons onderbewuste en is eerder gericht op innerlijke processen.

Ik heb er – na lange tijd van oefenen in het mezelf toelaten zonder onrust of schuldgevoel – een punt van gemaakt om regelmatig tijd te nemen om te mediteren, te gaan wandelen in de natuur en om aan flowschrijven te doen. Ik heb mijn beste ideeën voor mijn praktijk eveneens gekregen tijdens die momenten, op reis of bij het wakker worden ’s morgens. Dat is de magie van de winter, de kracht van naar binnen keren en verstillen.

Hopelijk kan de visuele kracht en boodschap van deze tekening je inspireren om te vertrouwen op het proces dat zich in de winter voltrekt.
Het is voor missiegedreven ondernemers even zinvol en belangrijk om hier ruimte voor te maken.
Want het is vanuit de kern van wie we zijn dat ons potentieel, onze missie en onze weg vervat zitten en zich verder ontplooien.