fbpx

BLOG: de herfst in jouw ondernemerschap

De natuurlijke ondernemerscyclus als model voor leven en ondernemen

Wie mij volgt, weet dat ik enorm hou van de wijsheid, magie, inspiratie en energie van de natuur. De natuur vormt echt het hart van mijn praktijk en van alles wat daaruit mag ontstaan.
 
Ik ontwikkelde daarom een tijdje geleden een model om ondernemers mee te begeleiden: de natuurlijke ondernemerscyclus. Hierbij kijk ik naar het ondernemerschap vanuit het cyclische en energetische aspect van alle 4 de seizoenen.
 
Elk seizoen heeft daarbij zijn ondernemersthema’s en specifieke aandachtspunten.
Omdat beelden soms zoveel meer zeggen dat woorden, vroeg ik aan vriendin en illustratrice Nele Lycke van Tekenstudio Nilo om een boom te tekenen in de 4 verschillende seizoenen. 
Ik gaf voor elk seizoen de essentie van de energie en de thema’s mee en zij vertaalde het in 4 krachtige, subtiele en sprekende beelden.

Van zomer naar herfst: een duidelijke shift in energie

Na de vorige blog over de winter in jouw ondernemerschap heb ik beslist om de omgekeerde volgorde te volgen en van de winter terug te keren naar de herfst.
We zitten er namelijk ten volle in, wat maakt dat de energie, de uitnodiging en de uitdagingen van de herfst heel erg voelbaar zijn.

Waar veel mensen duidelijke voeling hebben met de energie van de lente en de zomer, merk ik dat het minder evident is voor ons, doeners en werkers en op zijn (West-)Vlaams altijd ‘voor de vooruit’, om goed te doorvoelen wat de herfst ons brengt.

En toch valt het belang van de herfst niet te ontkennen.

De overgang van zomer naar herfst
Je hebt het waarschijnlijk al gevoeld, maar de herfstenergie is dit jaar nogal met de deur in huis gevallen, mede dankzij de plotse verandering in het weer.
Maar we kunnen niet alles op het weer en het ‘vallen van het blad’ steken.

De overgang van zomer naar herfst is er sowieso een van terugtrekken, verminderen, inkrimpen en loslaten. Waar we in de zomer in volle bloei stonden, veel energie hadden, sterk naar buiten gericht waren en genoten van de volheid in de natuur en onszelf, voelen we de laatste weken dat het allemaal een stuk minder is.

We hebben wat minder energie dan een tijdje geleden, hier en daar sputteren er wat zaken en de combinatie met de opstart van het schooljaar, alle activiteiten en het sociale leven dat weer volop draait, zorgt voor het gevoel dat het allemaal wat veel en soms zelfs overweldigend is. Onze emoties kunnen ook wat intenser zijn.

Weerstand en frustratie zijn bij sommigen een instinctieve reactie en het vraagt van ons dat we accepteren dat de zomer voorbij is en dat we ons aanpassen aan de energie en uitnodiging van deze periode.

Life starts all over again when it gets crisp in the fall.

Jordan Baker

De herfst in jouw ondernemerschap

In de natuur gebeuren er in de herfst enkele belangrijke zaken:

 • De vruchten ‘verschrompelen’ en worden herleid tot de kern: zaad of pit.
  Eindigheid in de natuur betekent niet dat iets ophoudt te bestaan. Het gaat over in een andere vorm en gaat op in het grotere geheel.
 • De zaden of pitten vallen op de grond en vinden al dan niet vruchtbare voedingsbodem.
  Een deel zal voor nieuw leven zorgen, een deel is voeding voor andere organismen.
 • Bladeren worden losgelaten en de boom wordt weer herleid tot de vaste essentie van wie en wat hij is: wortels, stam en takken.

De herfst in ons ondernemerschap gaat dan ook over een balans opmaken, reflectie, loslaten, het potentieel van vernieuwing vanuit de kern van onze natuur.

Als we dit als metafoor nemen voor wat er ons, ondernemers, in de herfst te doen staat, dan kunnen we dat samenvatten als volgt:

 • De vorm die we in lente en zomer gecreëerd en uitgedragen hebben om onze missie waar te maken (ons aanbod, onze communicatie, onze samenwerkingen, onze activiteiten…), is toe aan een evaluatie. Het is tijd om de balans op te maken: wat klopt nog steeds met de essentie van onze WHY en visie en willen we meenemen naar volgend (voor)jaar? Wat voelt niet meer goed en mogen we in dankbaarheid loslaten?
 • Welke nieuwe zaadjes dienen zich aan? Welke nieuwe elementen mogen we de komende maanden organisch laten groeien in vruchtbare voedingsbodem?
 • We kunnen zelf zorgen voor die vruchtbare voedingsbodem door geduld en vertrouwen te hebben, door intenties te zetten en het volgende jaar te visualiseren en door onszelf te blijven voeden zodat de zaadjes de winter doorkomen.
  Het is nog te vroeg voor enthousiasme en daadkracht, het gaat vooral om potentieel dat zich in de winter verder zal ontwikkelen om in de lente te ontkiemen.
 • Het is een tijd van loslaten van oude patronen en (emotionele-energetische) opkuis van wat niet meer dient. Wie en wat kan jou daarbij helpen?

Voorbereiden op de winter

In de herfst is het ook belangrijk om ons voor te bereiden op de winter, waarbij de energie het laagst is en sterk naar binnen gericht is.
Het is daarom zinvol om goed voor jezelf te zorgen en wat meer aandacht te hebben voor volgende zaken:

 • Voel of je genoeg slaapt. Pas indien nodig je slaaphygiëne aan.
 • Kijk even naar je voedingspatroon en voel of je nood hebt aan detox, verandering in eetgewoonten of andere producten.
 • De energie is wat meer naar binnen gericht. Laat je voldoende ruimte voor verstilling, vertragen en ontspannen?
 • Omring je met voedende relaties en wees selectief in de andere.
 • Blijf verbinden met je zaadjes, potentieel en intenties door meditatie, visualisaties, opleidingen, boeken, podcasts, uitwisselen met gelijkgestemden enzomeer.

Als je dit hier allemaal samen ziet staan, dan hoop ik dat je wat meer helderheid in en voeling met de kracht en het belang van de herfst gekregen hebt .
Omarm ook dit seizoen ten volle en je zal er jezelf de komende seizoenen dankbaar voor zijn.